De zon: hoe kies je de juiste zonnebrandcrème en SPF?


zonneschijn

De zon schijnt, heerlijk om naar buiten te gaan! Hierbij is het noodzakelijk om de huid te beschermen in de lente, zomer, hefst en winter, want UV straling is er altijd. UV-straling gaat ook door glas heen en wordt sterker door weerkaatsing via zand, water, sneeuw en ijs. Uw huid beschermen tegen deze straling kan het beste met een zonnebrand- of gezichtscrème met een factor. Voordat ik u alles vertel over welke dit moet zijn, hoe een factor werkt en hoe het zit met de houdbaarheid, ga ik eerst dieper in op zonverbranding. Wat gebeurt er precies?   Zonverbranding
Te veel  UV straling kan schadelijk zijn voor de huid. Dit kan nare gevolgen geven op lange en korte termijn. Het rood worden van de huid is eigenlijk een waarschuwingssignaal. Er dringt meer UV straling door in de huid dan de huid eigenlijk kan verdragen. Bij ernstige verbranding sterven er veel cellen af in de opperhuid met als gevolg dat de huid gaat vervellen. Er kunnen zelfs blaren ontstaan in extreme gevallen. Op lange termijn vergroot te veel UV straling de kans op vroegtijdige huidveroudering en levert een grote bijdrage aan de vorming van pigmentvlekjes, rimpeltjes en lijntjes. Hoe beschermen met een zonnebrand- of gezichtscrème?

Medik8 sun

gebruik van goede bescherming niet dat uw huid blank of licht van kleur hoeft te blijven. De factor helpt de huid beschermen tegen schadelijke straling, waarbij u nog steeds geleidelijk en egaal kunt bruinen. Zonnebrandcrèmes zijn er in veel verschillende soorten, variërend van factor 4 tot factor 50. Daarnaast zijn er ook gezichtscrèmes die bescherming bieden. Zo bevatten de crèmes van Yellow Rose waar ik in mijn salon mee werk een factor 7 en de minerale foundations bevatten een SPF 15. Cremès van Medik8, het andere merk in mijn salon, bieden standaard een SPF 15 of SPF 30. Zo ziet u dat u ook met uw gezichtscrème al beschermd kunt worden tegen de schadelijke invloeden van de zon. Gaat u echt ‘zonnebaden’ dan is het advies om een zonnebrandcrème met een SPF 15 of 30 te gebruiken. Welke factor gebruiken?
De beschermingsfactor (SPF- sun protection factor) drukt de werkzaamheid van crème uit. Het gaat om het UV-absorberend vermogen van de crème. Oftewel de SPF geeft aan hoe veel langer iemand in de zon kan zitten zonder te verbranden bij gebruik van een crème in vergelijking tot niet gebruik van een crème. Bijvoorbeeld: bij een SPF van 4 kan iemand die na 10 minuten in de zon nog net geen last heeft van verbranding 40 minuten in de zon zonder te verbranden. Indien diezelfde persoon factor 15 zou gebruiken is dat 150 minuten (2½ uur).
De keuze voor de factor wordt mede bepaald door uw huidtype. Zo heeft u als u snel verbrand heeft u een hogere factor nodig dan iemand die niet snel verbrand. Kijk in het onderstaande schema om te zien welk huidtype u heeft. Kinderen daarentegen hebben altijd een hoge factor nodig.

Huidtype  Advies                                    
1. Verbrandt zeer snel, wordt langzaam bruinSPF 20-30
2: Verbrandt snel, wordt langzaam bruinSPF 15-20
3. Verbrand niet snel, wordt gemakkelijk bruinSPF 15+
4. Verbrandt bijna nooit, bruint zeer snelSPF 10-15

sun bruin witHoe vaak smeren als u gaat zonnen
Houdbaarheid van producten