Verzorging van binnenuit: vocht en vitaminen

De huid straalt, heeft een frisse teint en ziet er gehydrateerd en ontspannen uit.

Om dit te bereiken is het belangrijk om de huid niet alleen van buitenaf te verzorgen door het dagelijks gebruik van de juiste producten en een regelmatig bezoek aan de schoonheidsspecialiste, maar ook van binnenuit. Belangrijke elementen van de verzorging van binnenuit zijn vocht en vitaminen.

Vocht

waterglasRegelmatig vocht of water drinken zorgt voor een strakkere en jongere huid. Ook zal de huid egaler en mooier van kleur worden. Daarnaast speelt vocht een belangrijke rol bij de vitale processen in ons lichaam, zoals de opname van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Voor een volwassen mens is 1,5 à 2 liter vocht per dag voldoende. Bij zware inspanning kan dit uiteraard veranderen.

Vocht krijgen we binnen via de vloeistoffen die we drinken, maar ook via ons voedsel. Het voedsel bevat ook vitaminen, welke een voorname rol spelen bij de celvernieuwing en het in goede conditie houden van de huid.

Vitaminen

fruit en pillen blok2Naast vocht zijn vitaminen van cruciaal belang voor de gezondheid en een stralende huid. Vitaminen bevinden zich in groenten en fruit, maar ook in eieren, vlees en melk. Daarnaast zijn er vitaminen in pil- en poedervorm. Omdat de vitaminengehalten in onze voeding zijn verandert in de afgelopen decennia is een combinatie van voedsel en pil- of poedervorm wenselijk. Ook in huidverzorgende en huidverbeterende producten die worden gebruikt, vinden we uiteraard verschillende soorten vitaminen terug!

Vitamine A – Misschien wel de belangrijkste vitamine als het over celdeling en vernieuwing gaat. Vitamine A bevordert de celdeling en versterkt de bescherming van de huid tegen ontstekingen. Het is een in vet oplosbare vitamine en zit voornamelijk in lever, vis en boter. In groene groenten en oranje/geel fruit zit bètacaroteen waaruit het lichaam zelf vitamine A kan aanmaken.

Vitamine B – Vitamine helpt bij de energievoorziening van de cellen en bouwt collageen op van binnenuit. Het houdt de huid soepel en sterk. Uitslag en ontstekingen kunnen duiden op een tekort. Vlees, vis, melk en eieren bevatten allen vitamine B.

Vitamine C – Een sterke en onmisbare antioxidant die ontstekingen tegengaat en ook bijdraagt aan de opbouw van het bindweefsel. Bessen, kiwi, granaatappel, citroen, maar ook groenten als broccoli en spruitjes zitten er vol mee. Eet royaal groenten en fruit die deze super vitamine bevatten.

Vitamine D – Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de vorming van beenderen en botten door de opname van fosfor en calcium uit voeding. Vitamine D is te vinden in melk en eieren.

Vitamine E – Een andere antioxidant is deze vitamine E. Daarnaast zorgt deze vitamine voor de doorbloeding van de huid en beschermt hij de bloedvaten. Groenten, vis, vlees en tarwekiemolie zijn rijk aan vitamine E.

Vitamine K – Een wellicht minder bekende vitamine is de vitamine K. Eén van de processen waar deze vitamine een rol in speelt, is de bloedstolling. Er kan sprake zijn van een tekort wanneer u vaak en snel blauwe plekken krijgt. Ook deze vitamine is te vinden in groenten.